Από τον Καββαδία μέχρι το Ζηργάνο και από τον ανώνυμο ναυτικό μέχρι τον τρελαμένο δύτη, οι άνθρωποι της θάλασσας, όσοι αντιλαμβάνονται το μπλε βελούδο της ως προέκταση του εαυτού τους, γοητεύουν.
της Χριστίνας Τσόρμπα
Μιλώντας με ανθρώπους που συμμετέχουν σε μαραθώνιους κολύμβησης, όπως ο διάπλους του Τορωναίου στη Χαλκιδική, δεν είναι δυνατό να μην επηρεαστείς από τη λατρεία τους για τη θάλασσα και το κολύμπι. Δεν μπορεί να μη σε εξιτάρει η αφήγηση των εμπειριών τους. Να μη σε συνεπάρει η δύναμη της πίστης, της θέλησης και του αγώνα τους.
Γιώργος Μαθάς
Απλός, επικοινωνιακός, με μία εσωτερική δύναμη που αγγίζει το συνομιλητή του, ο Γιώργος Μαθάς χαρακτηρίζεται από τους άλλους αθλητές της μαραθώνιας κολύμβησης ως «πατριάρχης». Είναι ο υπεραθλητής με τις απίστευτες συμμετοχές σε ελληνικούς και διεθνείς αγώνες. Ο πρώτος που κολύμπησε τη Μάγχη (1998, 33 χλμ., 14 ώρες και 50 λεπτά), ο μόνος που κολύμπησε το γύρο του Μανχάταν -μετά τον Ιάσονα Ζηργάνο-, ο πρώτος Ελληνας που συμμετείχε σε αγώνα υψηλού ψύχους Pils Τσεχίας(CH) 6 βαθμούς θερμοκρασία, με 11 συμμετοχές στο διάπλου Τορωναίου και πάει λέγοντας.
Κάνει λόγο για τα μοναδικά συναισθήματα, διαφορετικά για τον καθένα, που βιώνει ο αθλητής της μαραθώνιας κολύμβησης. Για την αγαλλίαση και την ατελείωτη ευτυχία, όταν αφήνεσαι στο απέραντο γαλάζιο, όταν βρίσκεσαι μεσοπέλαγα στον Τορωναίο -περίπου στα 12 χλμ.- και αντικρίζεις μόνο θάλασσα, ουρανό και το καΐκι που σε συνοδεύει. Τότε, εκείνη την ώρα που ταυτίζεσαι με το υγρό στοιχείο, «είναι που συνομιλείς με το βαθύτερο κομμάτι του εαυτού σου. Ακριβώς τότε, χάνεις την αίσθηση του χρόνου, ακυρώνεις το ίδιο σου το σώμα, κάνεις την υπέρβαση…». Πιστεύει στην ιδιαίτερη γοητεία και στη φιλοσοφία των αγώνων που καλύπτεις υπεραποστάσεις, στην ωριμότητα που απαιτούν. Επειδή, όμως, ο αθλητισμός δεν είναι μόνο πίστη και μυαλό, εστιάζει ιδιαίτερα στη βαρύτητα της καλής προπόνησης. Αλλωστε, η έλλειψη προπόνησης είναι ο λόγος που δε θα συμμετάσχει στο φετινό διάπλου Τορωναίου. Επειδή «πρέπει να γνωρίζεις τα όριά σου». Τον ίδιο, άλλωστε, δεν τον φοβίζει η αποτυχία. Το αντίθετο. Την θεωρεί πολύ σημαντική, γιατί «μας βοηθά στη διαδικασία της γνώσης».
Αριστείδης Πολύζος
Οι φήμες έλεγαν πως ο Αρης Πολύζος έχει καταφέρει σχεδόν τα πάντα. Μια ματιά στις συμμετοχές και επιτυχίες του απλώς τις επιβεβαιώνει. Διάπλους της Μάγχης το 2003, διπλός διάπλους Τορωναίου σε 18 ώρες και 16 λεπτά, 4η θέση (η καλύτερη από Ελληνα αθλητή) στην κατηγορία 19-39 χρόνων στο διάπλου της λίμνης Ζυρίχης -έναν από τους πιο δυνατούς διεθνείς μαραθώνιους αγώνες κολύμβησης- και ατελείωτες συμμετοχές σε ελληνικούς και διεθνείς αγώνες. Ο ίδιος δηλώνει «άνθρωπος των προκλήσεων «που θέλει να τα δίνει όλα». Δεν του αρέσει το λίγο, το μέτριο. Διεκδικεί, προσπαθεί και αγωνίζεται για το καλύτερο. «Αν δεν ήμουν άνθρωπος, θα ήθελα να ήμουν ψάρι», λέει χαρακτηριστικά. Για εκείνον, «ο Τορωναίος έχει κάτι το μαγικό. Κάτι που δεν υπάρχει αλλού. Η ομορφιά της θάλασσας, τα καθάρια νερά της Χαλκιδικής, η παρέα με τους συναθλητές, η υπέροχη ατμόσφαιρα και βέβαια ο κόσμος. Στην ακτή σε περιμένουν πάνω από 2.000 άτομα που σε χειροκροτούν, ζητωκραυγάζουν…». Πρότυπό του είναι ο δάσκαλός του Γιώργος Μαθάς. «Εκείνος ήταν το εφαλτήριο, για να αρχίσουμε μαραθώνια κολύμβηση».
Αλέξανδρος Πολύζος
Το «νέο αίμα» της μαραθώνιας κολύμβησης στην Ελλάδα ακολουθεί την παράδοση του γενεαλογικού του δέντρου στον αθλητισμό. Ο Αλέξανδρος, γιος του Αρη Πολύζου, συμμετείχε τον Αύγουστο του 2006 στον 3ο Διεθνή Κολυμβητικό Διάπλου της λίμνης Κοζάνης, απόστασης 5 χλμ., κατακτώντας τον τίτλο του μικρότερου κολυμβητή -μόλις 8 χρόνων- που έχει κάνει διάπλου.
Στέλιος Τούμπας
Με 15 συμμετοχές σε διάπλους σε θάλασσες και λίμνες, ο Στέλιος Τούμπας παίρνει μέρος σε αγώνες, ενώ παράλληλα ακολουθεί προπονητική καριέρα στις ακαδημίες πόλο του Αρη. Ολη του η ζωή φαίνεται πως είναι συνυφασμένη με το κολύμπι, καθώς η θάλασσα «είναι το αγαπημένο μου στοιχείο». Με μια ζωντάνια που χαρακτηρίζει τους παρορμητικούς και τολμηρούς ανθρώπους προσπαθεί να περιγράψει τα αισθήματα που νιώθει, όταν αγωνίζεται στον Τορωναίο. «Νιώθω ελευθερία, ξενοιασιά. Το υγρό στοιχείο, ο ήχος του νερού όταν κολυμπάς, η υπερ-προσπάθεια που καταβάλλεις, όλα συνωμοτούν στο να βιώνεις μια εμπειρία μοναδική». Μεγάλο ατού του Τορωναίου είναι ο κόσμος, οι τουρίστες, οι fan του αθλήματος που επευφημούν όσους τερματίζουν -κυρίως, εκείνους που τερματίζουν τελευταίοι. Αλλωστε σύμφωνα με τον ίδιο, «στον Τορωναίο νιώθεις πρωταθλητής, έτσι κι αλλιώς».
Κατερίνα Παπαρνάκη
Οι γυναίκες που συμμετέχουν σε μαραθώνιους δεν είναι πολλές, είναι όμως εξαιρετικές. Οπως η Κατερίνα Παπαρνάκη, που αν και πολύ νέα, μετράει ήδη πολλές συμμετοχές σε ελληνικούς αγώνες κολύμβησης και τουλάχιστον 12 στο διάπλου του Τορωναίου. «Πρώτη φορά που συμμετείχα ήμουν 13 χρόνων. Είχε πάει ο αδελφός μου κι εγώ ήμουν συνοδός», θυμάται, ενώ διευκρινίζει πως για την ίδια ο καλύτερος συνοδός είναι η μητέρα της. «Την είχα 6 ή 7 φορές μαζί μου. Με ενισχύει, με γνωρίζει καλά, ξέρει πότε και τι έχω ανάγκη». Μιλά για τους αγώνες μαραθώνιας κολύμβησης και νιώθεις πως είναι ό,τι πιο φυσιολογικό μπορεί να κάνει. «Δεν έχεις κέρδος από τέτοιες συμμετοχές. Το κάνεις για σένα. Βάζεις στοίχημα με τον εαυτό σου». Για το γεγονός ότι λίγες γυναίκες ασχολούνται με το άθλημα η Κατερίνα έχει εξήγηση: «Με το κολύμπι ασχολούνται στη μικρή ηλικία. Μετά παντρεύονται, δουλεύουν πολύ, οι υποχρεώσεις αυξάνονται και δεν μπορούν να προπονηθούν». Και οι άντρες; Πώς αντιμετωπίζουν μία γυναίκα των μαραθωνίων; «Αλλοι γοητεύονται κι άλλοι φοβούνται», διαπιστώνει και αφήνει σ' εμάς να βγάλουμε συμπέρασμα
Νικόλας Ρεπανάς Οι ταχύτητές του, αλλά και ο τόνος της φωνής του όταν μιλάει σου μεταδίδουν κέφι και διάθεση για ζωή. Μια ζωή που «δεν υπάρχει χωρίς θάλασσα», όπως λέει. «Η γυμναστική σου παίρνει τα προβλήματα», βεβαιώνει (ο ίδιος εκτός από τις πολλές συμμετοχές σε διάπλους υπήρξε και άριστος συνοδός-προπονητής σε ελληνικούς και διεθνείς αγώνες, αλλά και προπονητής πόλο μέχρι το 2001). Αναφέρεται με το καμάρι του δημιουργού στο πρόγραμμα μαραθώνιας κολύμβησης στην Καλαμαριά -στο οποίο ο ίδιος είναι υπεύθυνος- τονίζοντας πως είναι το μόνο κολυμβητήριο στην Ελλάδα που διαθέτει τέτοιο πρόγραμμα. Δηλώνει «ρομαντικός της κολύμβησης» που ενδιαφέρεται για τη βόλτα, το ταξίδι και τον τερματισμό και όχι για τα ρεκόρ. Αλλωστε, για το Νικόλα ο Τορωναίος ήταν παιδικό όνειρο. Στα μάτια του φάνταζε ως «η μπανιέρα» που ήθελε να κολυμπήσει, μια που κάθε θάλασσα που κολυμπά τη θεωρεί δική του, κομμάτι του, μπανιέρα του…«Ή την κερδίζεις τη θάλασσα ή σε κερδίζει. Παλεύεις μαζί της, αλλά πάντοτε την εκτιμάς και την σέβεσαι. Κι όταν σου πάει κόντρα, εγκαταλείπεις», υποστηρίζει ο Νικόλας, υποδεικνύοντας με νόημα το απόφθεγμα που ο Γιώργος Μαθάς έχει οδηγό στα ταξίδια του:«Δεχόμαστε ταπεινά τη νίκη και περήφανα την αποτυχία».
Tips
*Ο Βολιώτης Ιάσονας Ζηργάνος άνοιξε το δρόμο για τη μαραθώνια κολύμβηση στην Ελλάδα.
*Ο 37ος Διεθνής Κολυμβητικός Διάπλους Τορωναίου Κόλπου θα διεξαχθεί φέτος το Σάββατο 28 Ιουλίου 2007.
*Αιτήσεις συμμετοχής στο διάπλου Τορωναίου γίνονται δεκτές έως κι ένα μήνα πριν από τη διοργάνωση και αποστέλλονται με βιογραφικό στο fax: 23750 23710. Για πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα www. sithon. org.gr
*Οσοι ενδιαφέρονται για τη μαραθώνια κολύμβηση, θα βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα www. marathonswim.gr
Ποιοι αγώνες γίνονται και πού
1. Διάπλους Tορωναίου Κόλπου, 26 χλμ., Χαλκιδική, «Νικήτη»
O πιο γνωστός δύσκολος και εντυπωσιακός κολυμβητικός μαραθώνιος στην Ελλάδα. Διοργανώνεται τον Ιούλιο από το δήμο Νικήτης και τον ΕΕΝ ΣΙΘΩΝ. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους αγώνες διεθνώς, γι' αυτό και η συμμετοχή ξένων αθλητών είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
2. Διάπλους της Λίμνης Πλαστήρα, 5 χλμ.
Εντυπωσιακός κολυμβητικός μαραθώνιος, με φόντο τις ομορφιές της Ελλάδας. Διοργανώνεται τον Αύγουστο μήνα από το μορφωτικό και εκπολιτιστικό σύλλογο Λαμπερού Καρδίτσας «Το Λαμπερό».
3. Διάπλους Μαλλιακού Κόλπου, 11 χλμ.
Κολυμβητικός μαραθώνιος, με φόντο την όμορφη Χαλκίδα. Διοργανώνεται τον Ιούλιο μήνα από το δήμο Εχιναίων. Θεωρείται ένας όμορφος αγώνας με πολλές δυσκολίες.
4. Διάπλους της λίμνης Τριχωνίδας, 16 χλμ.
Διεθνής κολυμβητικός μαραθώνιος με μεγάλη δυσκολία, αλλά και άρτια οργάνωση. Διοργανώνεται τον Αύγουστο μήνα από το δήμο Θεστιέων και τον αθλητικό σύλλογο «Δόξα» Καινούργιου. Θεωρείται όμορφος, αλλά και δύσκολος αγώνας.
5. Διεθνής Αγώνας Χειμερινής
Κολύμβησης, Ακτή Νέων Επιβατών - Παλίρροια.
Αγώνας υψηλού ψύχους, άρτια οργανωμένος, με μεγάλη συμμετοχή αθλητών σε υπέροχο περιβάλλον.
6. Χειμερινός Κολυμβητικός Αγώνας, «Μυαούλια» - στο Μεσολόγγι, 3,5 χλμ.
Κολυμβητικός αγώνας στο όμορφο Μεσολόγγι, που διοργανώνεται από το δήμο Μεσολογγίου.
7. 24ωρος Κολυμβητικός Υπερμαραθώνιος «Ιάσονας Ζηργάνος»
Ο πιο δύσκολος και πιο εντυπωσιακός μαραθώνιος κολύμβησης στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται προς τιμήν του Ιάσονα Ζηργάνου. Οι αθλητές που λαμβάνουν μέρος είναι υποχρεωμένοι να κολυμπήσουν 24 ώρες στην πισίνα, ενώ ο συνολικός χρόνος διαλείμματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3 ώρες.
8. Διεθνής Κολυμβητικός Μαραθώνιος του Μεσσηνιακού Κόλπου
Ο πιο μεγάλος μαραθώνιος κολύμβησης σε θάλασσα στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Καλαμάτα. Είναι ο διάπλους του Μεσσηνιακού Κόλπου συνολικής, απόστασης 30 χλμ., με εκκίνηση από το δήμο της Κορώνης.
9. Διεθνής Χειμερινός Κολυμβητικός Διάπλους
«Μέντωρ», 5,5 χλμ., Κολπος Κεφαλλονιάς. Αγώνας υψηλού ψύχους με άψογη διοργάνωση.
3 comments:
Σήμερα 5/8/2007 έγινε και ο τρίτος διάπλους του Αμβρακικού Κόλπου
θα ήταν σωστό να αναφέρετε και την πηγή των στοιχείων των αγώνων που είναι το site http://www.marathonswim.gr
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ο WEBMASTER TOY SITE
ΚΑΤΡΑΝΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΗΛ. 6973392330
Ε-ΜΑΙΛ: marathonswim@marathonswim.gr
Ευχαριστούμε για την παρατήρηση, αλλά θεωρήσαμε αρκετό να αναφέρουμε ότι «Οσοι ενδιαφέρονται για τη μαραθώνια κολύμβηση, θα βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα www. marathonswim.gr».
Post a Comment