Οικολογική μετακίνηση. Σαν φάρσα δεν ακούγεται; Για τους περισσότερους από εμάς ο καλύτερος τρόπος να κινηθούμε οικολογικά μέσα στην πόλη είναι απλά... να μην κινηθούμε.
της Χάιδως Σκανδύλα
Οι «Ευρωποδηλάτες» από το Γυμνάσιο του Ευρωπού Κιλκίς, καθώς και η αντίστοιχη ομάδα του 6ου Γυμνασίου Σταυρούπολης είχαν ευτυχώς άλλη άποψη. Την κατέθεσαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό που προκήρυξε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Ecocity» και κέρδισαν το Α' Συνολικό Βραβείο και το Βραβείο Ηλεκτρονικής Εκφρασης (κατέχοντας τη β' θέση βαθμολογικά) αντίστοιχα.
Ευρωπο - δηλάτες
Μέχρι και επιτραπέζιο παιχνίδι με δικούς τους κανόνες έφτιαξαν οι ευφάνταστοι «Ευρωποδηλάτες» - η Ελευθερία, η Ιωάννα, η Αναστασία, η Εφη, η Σμαραγδή και η Τριανταφυλλιά, με συντονιστή καθηγητή το Θεόδωρο Πιερράτο - για τις ανάγκες τους διαγωνισμού. Το «Μετακινήσου οικολογικά» θα εκτίθεται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας έως τον Οκτώβρη. Ακόμη, έγραψαν ένα παραμύθι, αλλά και ένα τραγούδι με ελληνικό και αγγλικό στίχο και έπαιξαν σκετς, το οποίο είχαν σκηνοθετήσει οι ίδιοι. Ολα αυτά είχαν ως θέμα τους τα κυρίαρχα προβλήματα κυκλοφορίας του Ευρωπού, τα οποία κατέγραψαν με τη βοήθεια κάμερας και φωτογραφικών μηχανών, αλλά και μέσω 300 ερωτηματολογίων που μοίρασαν σε γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικότερα συνδημότες τους.
«Ολοι μάς βοήθησαν με μεγάλη προθυμία», μας αναφέρει η Εφη. «Ειδικά σε ένα γκάλοπ που κάναμε στη λαϊκή, βρήκαμε πολλούς ανθρώπους που μας παρακινούσαν να συνεχίσουμε, λέγοντας ότι όντως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στο χωριό μας, πολλά τρακτέρ κυκλοφορούν στους δρόμους άσκοπα και παρκάρουν παράνομα - στην πλατεία για παράδειγμα - καταλαμβάνοντας πολύ χώρο. Εκθέσαμε τα προβλήματα στο δήμαρχο και αυτός δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να υλοποιήσει κάποιες από τις προτάσεις μας, όπως δημοτικό χώρο για τα τρακτέρ και δημιουργία ποδηλατοδρομίου», προσθέτει. Αισιόδοξη ήταν η τελική εντύπωση που τους άφησε η όλη εργασία, καθώς με μετρήσεις που έκαναν σε κεντρικούς δρόμους βρήκαν ότι την επομένη της παρουσίασης της εργασίας τους στο δήμο μετακινήθηκαν λιγότερα αυτοκίνητα απ' ό,τι συνήθως.
6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης
Με το σλόγκαν «Να κάνουμε το ποδήλατο μόδα, για να μη γίνει η ζωή μας ποδήλατο» η ομάδα του 6ου Γυμνάσιου Σταυρούπολης δούλεψε με όραμα για μια πιο... χρωματιστή Σταυρούπολη, με χώρο για τα ποδήλατα στους δρόμους και κατοίκους με οικολογική συνείδηση, που προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το συν-επιβατισμό από την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου. «Είναι θέμα νοοτροπίας», τονίζει ο Κωνσταντίνος, ο οποίος, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας του, η Εύη, η Αννα, η Μαρία, ο Βασίλης, η Μαρία και οι αναπληρωματικές Χριστίνα και Φρόσω δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.
Τα παιδιά συναντιόντουσαν στα διαλείμματα, αλλά και μετά το μάθημα, τα Σαββατοκύριακα και στις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους επί τρεις μήνες, προκειμένου να προετοιμάσουν το υλικό τους. Αναζήτησαν πηγές στο διαδίκτυο, τράβηξαν φωτογραφίες, μοίρασαν ερωτηματολόγια και επισκέφτηκαν το δήμαρχό τους με συγκεκριμένες ερωτήσεις, αλλά και με δικές τους προτάσεις. Ο Σάββας Σερασίδης, ο δήμαρχος της Σταυρούπολης, δεσμεύτηκε να διεκδικήσει κονδύλια για κατασκευή έργων και μάλιστα ζήτησε από τα παιδιά να σχεδιάσουν την ιδανική διαδρομή, κατά μήκος της οποίας θα μπορούσε να κατασκευαστεί ποδηλατοδρόμιο.
«Οι γονείς μας δε μας αφήνουν να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο, επειδή είναι πολύ επικίνδυνο και το πρόβλημα μετακίνησης στη Σταυρούπολη είναι ουσιαστικό, αφού υπάρχει μόνο ένα λεωφορείο που εξυπηρετεί τους κατοίκους», εξηγεί ο Βασίλης. Οι προτάσεις των παιδιών περιλαμβάνουν, επίσης, χρησιμοποίηση τραμ ή πιο ευέλικτων μέσων μεταφοράς, που δεν «κολλούν» στην κίνηση, πρόνοια για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες με ειδικά οχήματα, ακόμη και χρήση υβριδικών αυτοκινήτων, φιλικών προς το περιβάλλον. Καθόλη τη διάρκεια της έρευνας, τους στήριξε με την καθοδήγησή του ο φυσικός Π. Μαυρουδής, υπεύθυνος καθηγητής για την πρωτοβουλία, μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου Μ. Σαρίκα.
* Τριάντα τέσσερα σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα πήραν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό της «Ecocity» με θέμα «Ecomobility - Οικογική μετακίνηση και συνεισφορά στο περιβάλλον». Το πρώτο βραβείο είναι 7 ημέρες στις Βρυξέλλες μέσα στον Ιούλιο, ενώ οι ομάδες με τις υπόλοιπες 4 σε αριθμό διακρίσεις δημιουργικής έκφρασης κέρδισαν 7 ημέρες κατασκήνωση στο ecocamp της Ροδέας Καλαβρύτων. Ολες οι ομάδες ήταν εξαμελείς και αποτελούνταν από μαθητές της γ' γυμνασίου, οι οποίες υπό την καθοδήγηση ενός καθηγητή έκαναν εξειδικευμένη έρευνα για τα προβλήματα μετακίνησης της περιοχής τους.
Ι: www. ecocity.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment