Tuesday, June 12, 2007

Μη μ' ενοχλείς, κάνω καριέρα!

Της Σόνιας Ταλαντινού

Κάποτε οι άνθρωποι δούλευαν, μοχθούσαν, για να θρέψουν την οικογένειά τους, να συντηρήσουν τον εαυτό τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Εκαναν ένα επάγγελμα, είτε αυτό ήταν το όνειρό τους είτε τους προέκυψε.
Σήμερα, οι άνθρωποι κάνουν καριέρα. Ξαφνικά, οι δουλειές εξαφανίστηκαν και όλοι κάνουν καριέρα. Με τη διάφορα ότι κάποιοι -δεν ντρέπονται- το δηλώνουν φωναχτά και απροκάλυπτα και κάποιοι άλλοι δεν το αναφέρουν, αλλά οποιαδήποτε έκφανση της ζωής τους, πράξη και λόγος τους συνηγορούν στο ότι κάνουν καριέρα... στα μουλωχτά.
Αν ξανακούσω άνθρωπο μεταξύ 25-35 ετών να δηλώνει ότι δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με τίποτα άλλο στη ζωή του, γιατί έχει βάλει ως προτεραιότητα την καριέρα του, θα αρπάξω το καριερο-βόλο και θα πυροβολώ αδιακρίτως. Κοίτα τώρα να δεις πώς η κακή χρήση της ελληνικής παραπλανά εκατοντάδες ανθρώπους και παραμυθιάζει άλλους τόσους. Για να γίνει, όμως, αυτό κατανοητό θα πρέπει πρώτα να ξεχωρίσουμε το σιτάρι απ' τα άχυρα.
Σύμφωνα με το ερμηνευτικό λεξικό του Μ. Τριανταφυλλίδη, καριέρα είναι η επαγγελματική δραστηριότητα στην οποία αφιερώνεται όλη η παραγωγική περίοδος της ζωής ενός ατόμου και η οποία δίνει τη δυνατότητα της σταδιακής ανόδου σε ανώτερες βαθμίδες και επάγγελμα νοείται κάθε εργασία, κοινωνικά η νομικά αποδεκτή, που ασκείται επί μικρό ή μεγάλο διάστημα για βιοπορισμό.
Καριέρα, δηλαδή, κάνουν η Μαντόνα, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μπραντ Πιτ, η Οπρα Γουίνφρεϊ και για να μην πάμε πολύ μακριά, στην Ελλάδα το αντίστοιχο συμβαίνει σε ελάχιστα άτομα, όπως σε ακαδημαϊκούς, πολιτικούς -λέμε τώρα-, γιάπηδες γραφειοκράτες σε πολυεθνικές, επιστήμονες, κάποιους καλλιτέχνες και αν παραλείπω κάποια κατηγορία, συγχωρέστε με. Οταν κάνω καριέρα, ξεχνάω εύκολα.
Σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, που παίρνεις ένα μισθό ίσα ίσα για το ενοίκιο και τα πάγια ή σε άλλες περιπτώσεις, που δεν έχει να ανεβείς παραπάνω και που γκρινιάζεις διαρκώς γι' αυτό, που π-α-ς ρε Κ-α-ρ-α-μ-ή-τ-ρ-ο; Οι συζητήσεις των περισσοτέρων περιστρέφονται διαρκώς γύρω από τη δουλειά τους, με τόση ένταση και πάθος, που στο τέλος σε πείθουν ότι από το πρωί που ξυπνάνε μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθούν τετραγωνίζουν τον κύκλο ή είναι χωμένοι σε κάποιο εργαστήριο και κάνουν έρευνες για το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου.
Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά όλοι αυτοί οι καριερίστες χρησιμοποιούν την καριέρα ως άλλοθι, για να μην κάνουν σχέσεις, γάμο, παιδιά, για να μην έχουν μια νορμάλ ζωή με ταξίδια, γέλια και όχι με το handsfree στο αυτί να μιλάνε σαν τρελοί και plastic PR χαμόγελα.
Δηλαδή, μια Βρετανίδα broker στο City, στο Λονδίνο, που έκανε πέντε παιδιά και πήρε μετάθεση στην Αυστραλία ως διευθύντρια μιας τράπεζας - κολοσσού, πότε πρόλαβε και τα έκανε; Στο μεσημεριανό διάλειμμα για τσιγάρο και lunch;
Σοβαρέψου, λοιπόν, και άντε τράβα να κάνεις καριέρα στη ζωή σου!

No comments: