Sunday, April 15, 2007

260 edito

Μετά έρχεται η πενταήμερη, οι διακοπές με φίλους στα νησιά. Η ενήλικη ζωή. Η πρώτη φορά όμως που το παιδί θα κάνει διακοπές χωρίς γονείς, παππούδες και λοιπούς συγγενείς είναι εκεί. Στην κατασκήνωση.

Είναι αυστηρά, λένε κάποιοι. Σαν στρατιωτάκια τα έχουν: ξύπνα, πλύσου, φτιάξε το κρεβάτι σου, περίμενε στη σειρά για πρωινό κ.α., συμπληρώνουν. Το παιδί μου θέλω να είναι ελεύθερο, προσθέτουν άλλοι.
Τις σέβομαι αυτές τις απόψεις. Αλλά δεν μπορώ να διαφωνήσω περισσότερο. Περιορίζει την ελευθερία σου να μάθεις να συνεργάζεσαι με πολλούς; Να μάθεις να στρώνεις το κρεβάτι σου; Ισα, ίσα θεωρώ ότι σε κάνει πιο ελεύθερο.

Η ομαδικότητα που αναπτύσσεται σε μια προσεκτικά επιλεγμένη κατασκήνωση, όπως και η αυτοπεποίθηση που κερδίζει το παιδί είναι τόσο πολύτιμα για τη μετέπειτα ζωή που πιστεύω ότι όπου υπάρχει ευκαιρία να τα κερδίσει ένα παιδί, πρέπει όλο το σύμπαν να συνωμοτεί για να τα καταφέρει.
Είναι σημαντική κληρονομιά για έναν πιτσιρικά και μια πιτσιρίκα να ξέρει ότι μπορεί να κάνει πράγματα μόνη της. Χωρίς τη σιγουριά της μαμάς και του μπαμπά. Δίχως την ασίγαστη φροντίδα του παππού και της γιαγιάς. Και μόνο η βεβαιότητα ότι μπορεί, είναι πλούτος.

Θα προτρέψω το παιδί μου κατασκήνωση. Δε λέω, μπορεί να αγχωθώ λίγο αν θα είναι καλά ή όχι. Μπορεί να νιώσω τύψεις αν δεν περάσει τελικά καλά. Να νιώσω ματαίωση ως μάνα αν περάσει τελικά καλά, χωρίς εμένα… Αλλά, κατά βάθος θα χαρώ πολύ.
«Πως νιώσατε όταν εμείς πρωτοπήγαμε κατασκήνωση;», ρωτάω τους δικούς μου. «Μια χαρά. Μόνο που το Σαββατοκύριακο θέλαμε να έρθουμε να σας δούμε».
Ετσι, το θυμάμαι κι εγώ. Χαλαρά. Χωρίς κρίσεις αποχωρισμού. Με τόσα πρωτόγνωρα γύρω σου, πού να προλάβεις να νοσταλγήσεις; Είχαμε τόσα πολλά νέα πράγματα να ανακαλύψουμε…

Τώρα τα παιδιά έχουν δεκάδες περισσότερα. Τα flying fox και η αναρρίχηση έγιναν ότι ήταν για μας το μπάσκετ και το βόλεϊ. Καθημερινές δραστηριότητες όπως θα δείτε στο σχετικό αφιέρωμα του τεύχους.
Εξάλλου, πριν ή μετά τις διακοπές που θα πάει όλη η οικογένεια μαζί στο εξοχικό, στο ενοικιαζόμενο, στη σκηνή ή όπου αλλού, τι θα κάνει το παιδί στην πόλη; Καλή η παρέα σας, καλοί και οι φίλοι του, αλλά τόση ενέργεια καλοκαιριάτικα που να τη διοχετεύσει;

Δήμητρα Κεχαγιά
dkexagia@ekdotiki.gr

No comments: