Sunday, July 1, 2007

Επιστροφή στη φύση

Της Σόνιας Ταλαντινού

Μόλις χθες διαπίστωσα ότι το σύνθημα του '70 - για τους Ελληνες, γιατί οι Αμερικανοί το είχαν θέσει σε εφαρμογή ήδη από το '60 - «σεξ, χασίσι κι επιστροφή στη φύση», είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Να διευκρινίσω, για να μη σπεύσουν οι κακόβουλοι να κράξουν, ότι δεν αναφέρομαι στο χασίσι και εν προκειμένω ούτε στο σεξ - αν και θα 'πρεπε -, καθώς η νεολαία το αγνοεί, όπως παρατήρησε εύστοχα η Παυλίνα Νάσιουτζικ σε πρόσφατη συνέντευξή της. Κακώς βέβαια, αφού ευθύνεται τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία, αλλά τέλος πάντων. Αυτά είναι προσωπικές επιλογές και δεν τις κρίνω.
Οι προηγούμενες εβδομάδες κυλούσαν μεταξύ γυμναστηρίου, φυσιοθεραπευτή και ορθοπεδικού. Λίγο το γονατάκι, λίγο η μεσούλα, λίγο η μέρα, λίγο τα λόγια του παπά και ήμουν για γενικό ρεκτιφιέ. Οι φίλοι φαγώθηκαν «Το τένις σε μάρανε»! Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! Κι έτσι ο κουφός κατέληξε και κουτσός. Δηλαδή εγώ!
Και τι να σου πουν οι γιατροί; Κάτι σε χοντροπάθεια στο γόνατο, κάτι ένα νεύρο στη μέση βαρούσε το χαβά του. Ο γιατρός να μου κάνει σχεδιάκια στο χαρτί, για να δω και οπτικοποιημένα τι έχω, κι εγώ σαν μαθήτρια στο τελευταίο θρανίο να κάνω φασαρία και να μην καταλαβαίνω γρι από την παράδοση. Τελικά, με κατάφεραν να νιώσω μεταξύ 60 και 85 ετών, επίτιμο μέλος του δημοτικού ΚΑΠΗ. «Κάνε ασκήσεις, αλλά όχι αυτές που έκανες, βγάλε ακτίνες, αλλά όχι μαγνητική, γυμνάσου, αλλά κόψε για λίγο το τένις». Σα να μου μπήγανε μαχαίρι στην καρδιά (το βάρυνα ε;).
Κανείς δε μου είπε «πέρνα καλά, κάνε αυτό που σε ευχαριστεί, βγαίνε έξω και διασκέδαζε» και το σημαντικότερο, «αποκατάστησε τη σχέση σου με τη φύση». Τρεις μέρες σε κάποιο απόμερο κομμάτι της Χαλκιδικής και μου πέρασαν όλα ως δια μαγείας. Αποχαιρέτα τους, τους πόνους που χάνεις, αποχαιρέτα τις γκρίζες ζώνες του μυαλού!
Γιατί, όταν πάσχουμε από κάτι, ποτέ κανείς δε μας συμβουλεύει να πάμε μια βόλτα στην εξοχή, να κολυμπήσουμε ή να πατήσουμε χώμα; Εχουμε αποξενωθεί από την ίδια μας τη φύση, που είναι η φύση. Δε γεννηθήκαμε να δουλεύουμε μέσα σε τσιμεντένια κουτιά, να κοιτάμε οθόνες και να περιμένουμε ώρες μπροστά στον εκτυπωτή. Διαφορετικά, η μαμά μας θα μας κυοφορούσε μέσα σ' ένα τούβλο με συνθετικά κουφώματα, θα γεννιόμασταν με κινητό στο χέρι και χτενισμένοι. Προφανώς γεννιόμαστε, όπως θα έπρεπε να κυκλοφορούμε και να ζούμε - ή στο περίπου, για να μην προσβάλλω και τη δημόσια αιδώ. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για τόσο τσιμέντο και μαυρίλα. Είναι τυχαίο, νομίζεις, ότι στις σύγχρονες νόσους συγκαταλέγονται αυτές «των κτιρίων»; Το πράσινο ξεκουράζει το μάτι, δε λένε; Φυσικά, αφού αυτό είναι η φύση μας. Τι θα το ξεκούραζε το μάτι, η μπουγάδα της απέναντι και τα spam στον υπολογιστή;
Μια μέρα που είσαι χάλια ψυχολογικά ή σωματικά, μπες σ' έναν κήπο, περπάτα ξυπόλυτος, μύρισε τα λουλούδια, κοίταξε τον ουρανό ή τη θάλασσα - ό,τι έχεις εύκαιρο. Ξέχασε ότι είσαι μεταλλαγμένος. Γίνε ένα με τη γη, κοινώς... γειώσου. Το σώμα έχει μνήμες, εμπιστεύσου το. Επιστροφή στη φύση σημαίνει επιστροφή σ' αυτό για το οποίο δημιουργήθηκες και θα έπρεπε να είσαι.

1 comment:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ said...

Πάνω στο σώμα μας αφήνουμε όλα τα ίχνη του παρελθόντος.Διαβάζω στην εφημερίδα που εργάζεσαι πως Αμερικανοί επιστήμονες προσπαθούν να διαγράψουν τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος.Μιλάνε για την επιλεκτική μνήμη που θα θυμάται μόνο τα ευχάριστα γεγονότα!Αυτό το ονομάζουν προσφορά προς τον άνθρωπο!
Γνωρίζουμε πως το βρέφος για να μπορέσει να κάνει διάκριση του εαυτού του από την μητέρα θα πρέπει να βιώσει εμπειρίες όχι μόνο ικανοποίησης αλλά και διάψευσης!Είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη της προσωπικότητας του οι αναμνήσεις να 'ναι θετικές και αρνητικές.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες είναι ηλίθιοι και επικίνδυνοι!!!