Monday, July 16, 2007

Ερωτας στο γραφείο

Ερωτεύτηκες στη δουλειά σου; Κακό του κεφαλιού σου. Τι να προσέξεις, τι να αποφύγεις, αλλά και πώς να το τελειώσεις ανώδυνα.

του Οδυσσέα Μητσόπουλου, omitsopoulos@yahoo.gr



Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος

Κανόνας Νο 1: Δεν πρέπει ποτέ να κάνεις σχέση στο γραφείο. Κανόνας Νο 2: Θα κάνεις σχέση στο γραφείο. Κανόνας Νο 3: Θα το μετανιώσεις. Πικρά. Εξού και όλοι οι Αμερικανοί σύμβουλοι επιχειρήσεων δίνουν την ίδια ρητή εντολή: «Ποτέ μην μπερδεύεις τη δουλειά με τη διασκέδαση». Γιατί απλά δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από το να τρακάρεις στο ασανσέρ ή στο φωτοτυπικό με το χτεσινοβραδινό σου... λάθος. Λόγου χάρη, η Χριστίνα παραιτήθηκε από το γραφείο με την επίσημη δικαιολογία πως της προσφέρθηκε μια καλύτερη θέση. Στο τελευταίο της μήνυμα στο mail work της εταιρίας ανακοίνωνε τα της παραίτησής της και τα της -ήδη γνωστής- νέας δουλειάς που βρισκόταν στα σκαριά, με μεγαλύτερες αποδοχές κι ένα bonus νααα, με το συμπάθιο. Θέλεις την αληθινή αιτία; Το Χριστινάκι νταλαβεριζόταν το τελευταίο εξάμηνο με τον Θοδωρή από το λογιστήριο. Καλό παλικάρι ο Θοδωρής, από την Αλεξανδρούπολη νομίζω ήταν φερμένος. Μια σχέση - πρωτοσέλιδο θα την έλεγες, αφού όλα τα γραφεία ξέραμε πότε τσακώνονταν, πότε ήταν στα μέλια, αλλά κι αν θα πήγαιναν μαζί διακοπές το Πάσχα. Τελικά δεν πήγαν, γι' αυτό και η Χριστίνα μάζεψε την κούτα της και τράβηξε γι' αλλού.
Βέβαια, η αποχώρησή της ήταν ακόμη μία υπενθύμιση για την αναμενόμενη έκβαση που έχουν συνήθως τέτοιες σχέσεις. Κατά 99% κάτι στραβώνει στην πορεία, με αποτέλεσμα ένας από τους δύο παίκτες να μαζεύει το κουβαδάκι του και σε άλλη παραλία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σχέση χαίρει άκρας υγείας, αλλά το ζευγάρι ασφυκτιά τόσο στον ίδιο εργασιακό χώρο, που τελικά -κι αυτοί- χωρίζουν. Εκτός από τα παραπάνω, έχε στο μυαλό σου πως ένα one night stand ή μια κανονική σχέση γραφείου είναι απόλυτα ικανά να βάλουν μπουρλότο στην καριέρα σου. Αξίζει τελικά να τα χάσεις όλα για χάρη ενός wonderbra ή ενός χαμηλοκάβαλου αντρικού τζιν για την απέναντι όχθη;

Ας κρατήσουμε ένα επίπεδο

Αφού θα την κάνεις που θα την κάνεις την κουτσουκέλα σου, τουλάχιστον παίξε το παιχνίδι σωστά. Ο ιδανικός παρτενέρ θα πρέπει να είναι στην ίδια ή σε ελαφρώς ανώτερη βαθμίδα από σένα και να εργάζεται σε εντελώς διαφορετικό αντικείμενο από το δικό σου. Σκέφτηκες το δεξί χέρι του αφεντικού; Πάρ' το αλλιώς. Το ίδιο το αφεντικό μήπως; Τζιζ, καίει. Εκείνον τον ανύπαντρο μελαχρινό από το εμπορικό τμήμα; Τώρα σκέφτεσαι όπως πρέπει. Βέβαια, όσον αφορά τους άντρες της συντροφιάς μας, προς θεού μακριά από τις παντρεμένες. Κίνδυνος θάνατος! Το να σε κυνηγάει στο parking της εταιρίας ένας ζηλιάρης σύζυγος με καραμπίνα δεν είναι κάτι που μπορεί να μπει στο portfolio σου.


Και λίγο τακτ δε βλάπτει

Προς θεού, οι άνθρωποι στη δουλειά σου δεν είναι φίλοι σου -κι αν είναι οι μόνοι που θεωρείς φίλους σου, είναι η ώρα να δεις έναν ψυχολόγο. Απλώς κι αυτοί περιμένουν να πέσει ο μισθός, για να πληρώσουν πιστωτικές και δάνεια. Επίσης, πολλοί από αυτούς δεν έχουν δική τους ζωή και μεταφράζουν τη δική σου ευτυχία σε δικό τους χάλι. Με άλλα λόγια, το να τους τρίβεις το νέο σου έρωτα στα μούτρα είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για να σε μαχαιρώσουν πισώπλατα ευκαιρίας δοθείσης. Πώς μπορείς να προφυλαχθείς από τα κοράκια; Απόφυγε να φλερτάρεις υπερβολικά στο γραφείο. Κόψε κάθε είδους κίνηση που φανερώνει οικειότητα. Ξέρεις τώρα, αγγίγματα στον ώμο, χαμόγελα μέχρι τα αυτιά και πάει λέγοντας. Αν είσαι γυναίκα, μην τολμήσεις να φτιάξεις τη γραβάτα του καλού σου ενώπιον συναδέλφων. Αν πάλι είσαι άνδρας, μην κυκλοφορείς στους διαδρόμους με μελανιές σε λαιμούς και χέρια. Εδώ ξέρουμε παντρεμένα ζευγάρια που έρχονται και φεύγουν ξεχωριστά από τη δουλειά για να μη δίνουν δικαιώματα, εσύ γιατί να μην το κάνεις; Ενα είναι το μόνο σίγουρο. Θα μαθευτεί, όσο καλά και να το κρύψετε. Και οι Ρωσίδες καθαρίστριες έχουν αυτιά.

Για να πέφτουν τα συμβόλαια

Προτού ξεκινήσεις οτιδήποτε πονηρό στο γραφείο, είναι πολύ σοφό να επιβάλεις στο άλλο σου μισό κάποιους κανόνες. Δεν αφήνεις μικροσκοπικά εσώρουχα στα συρτάρια του καλού σου, δεν πετάς καυτά υπονοούμενα στο meeting της Δευτέρας, δε στέλνεις ερωτικά mail. Γιατί, ως γνωστόν, κάθε εργοδότης που σέβεται τον εαυτό του τσεκάρει τι βγαίνει και τι μπαίνει στο inbox της δουλειάς του. Το «κλειδί» σε όλη την υπόθεση είναι να βάζεις από την αρχή τους όρους του παιχνιδιού. Ποιος θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεως;

Εξοδος κινδύνου

Πρώτα τα καλά νέα. Είναι εύκολο να λήξεις μια σχέση γραφείου, αρκεί και οι δυο πλευρές να φερθούν πολιτισμένα. Τώρα τα κακά νέα. Αν η απέναντι πλευρά νιώσει θιγμένη, μαύρο φίδι που σ' έφαγε. Εκτός του ότι θα σε κάνει ρόμπα στους άπαντες, θα βρίσκεις καθημερινά διάφορα πάνω στο γραφείο σου. Από κούκλες βουντού, που τόσο σου μοιάζουν, μέχρι ένα κατεστραμμένο laptop -το δικό σου-, αλλά και ολόσωμη γυμνή γιγαντοαφίσα σου στην είσοδο του κτιρίου. Περαστικά.

1 comment:

Filboid Studge said...

Οι ερωτιδείς Γάλλοι προτρέπουν: "Jamais dans la paroisse!",
ήγουν κατηγορηματικώς και απαγορευτικώς: "Ποτέ στην ενορία σου!"
:)