Monday, June 4, 2007

Μετρό Θεσσαλονίκης

Καναδυό χρόνια ακόμη και θα μετατρεπόταν στον κυρίαρχο αστικό μύθο της Θεσσαλονίκης.
Κυρίες και κύριοι, ναι. Οι εργασίες για το μετρό Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν και σύμφωνα με το αισιόδοξο σχέδιο μέσα στο 2012 νθα ξεκινήσει και η λειτουργία του!





της Ντόνιας Κανιτσάκη
φωτ: Γρηγόρης Σιαμίδης

Σε πέντε χρόνια -έτσι τουλάχιστον λέει το χρονοδιάγραμμα- θα έχουμε στην πόλη το πιο σύγχρονο υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά όλης της Ευρώπης, ένα μετρό, το οποίο θα είναι καλύτερο ακόμη και από αυτό της Αθήνας.
Τα συνεργεία εργάζονται ήδη σε τρεις από τους 13 σταθμούς, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, τη Βενιζέλου και το Σιντριβάνι, ενώ πολύ σύντομα θα πιάσουν δουλειά και στην πλατεία Δημοκρατίας, αλλά και στο Πανεπιστήμιο. Στο ΝΣ Σταθμό κατασκευάζεται η υποδομή, για να μπορέσει σε λίγους μήνες να μπει στα έγκατα της Θεσσαλονίκης ο μετροπόντικας.
Οι δύο μετροπόντικες -«Κάσσανδρος» και «Θεσσαλονίκη» είναι τα ονόματά τους- έχουν ήδη παραγγελθεί και ο πρώτος από τους δύο θα καταφτάσει στην πόλη μεταξύ 10 και 25 Σεπτεμβρίου. Τι σύμπτωση! 8 με 16 του ίδιου μήνα θα «τρέχει» και η 72η ΔΕΘ!

Τα δύσκολα
Η Εγνατία, στο ύψος της Βενιζέλου, για κάποια Σαββατοκύριακα θα απομείνει με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά ρεύμα. Μια πρώτη γεύση πήραμε ήδη στα μέσα του Απρίλη. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι θα έρθουν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα. Ηδη αποκαλύφθηκαν απομεινάρια από τη Θεσσαλονίκη των μουσουλμανικών χρόνων, ενώ προχωρώντας οι εργασίες και όσο τα συνεργεία κατεβαίνουν πιο βαθιά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έρθουν στο φως θησαυροί από τα ρωμαϊκά χρόνια.
Στο σταθμό Σιντριβάνι, τα συνεργεία βρίσκονται ακριβώς έξω από τη ΔΕΘ. Εκεί ήρθαν στο φως τάφοι, οι οποίοι φαίνεται ότι υπάγονται στο ανατολικό νεκροταφείο της αρχαίας Θεσσαλονίκης. Αμεσα τα συνεργεία θα μετακινηθούν στην απέναντι πλευρά του δρόμου, μεταξύ του Ασυλου του Παιδιού και της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, προκειμένου να προχωρήσουν σε μετατοπίσεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας. Μέχρι το φθινόπωρο, προβλέπεται ότι θα έχουν αναπτυχθεί όλα τα εργοτάξια του έργου.


Πού θα εκτείνεται Ο βασικός κορμός του μετρό, μήκους 9,6 χλμ., θα εκτείνεται από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία, διαθέτοντας συνολικά 13 σταθμούς: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρις), Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδη, Φλέμινγκ, Αναλήψεως, Πατρικίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία.
Επιπλέον, η επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά, με 5 χιλιόμετρα και πέντε σταθμούς έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Δ’ ΚΠΣ) με περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη γίνονται γεωλογικές έρευνες για την επέκταση του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά προς Σταυρούπολη, με 6 χιλιόμετρα και πέντε σταθμούς.
Από μελέτες της «Μετρό Θεσσαλονίκης- Αττικό Μετρό ΑΕ» φάνηκε απαραίτητη η επέκταση του μετρό και προς το Κορδελιό, αλλά και προς το αεροδρόμιο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τα βασικά χαρακτηριστικά του μετρό στη Θεσσαλονίκη είναι τα εξής:
- 13 σύγχρονοι σταθμοί με κεντρική αποβάθρα.
- 9,6 χλμ. γραμμής (με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς), που θα κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο τμήμα της από δύο μετροπόντικες.
- 18 υπεραυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό, αλλά με συνοδό.
- αμαξοστάσιο στην περιοχή της Πυλαίας (Βότση), σε έκταση 50.000 τ.μ.
- Το βάθος των σηράγγων θα κυμαίνεται από 14 μ. - 31 μ.
- Αρχαιολογική ανασκαφή που προβλέπεται να καλύψει συνολική έκταση 19.200 τ.μ. Η «Μετρό Θεσσαλονίκης - Αττικό Μετρό ΑΕ» (ο φορέας επίβλεψης του έργου), σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, θα αναδείξει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα σε κεντρικούς σταθμούς του δικτύου.
- Η κατασκευή θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο επικάλυψης και εκσκαφής («cover & cut»), προκειμένου να περιοριστεί αισθητά ή όχληση τόσο προς τους διερχόμενους πεζούς όσο και στην κίνηση των οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Με αυτήν τη μέθοδο κατασκευής, το μεγαλύτερο τμήμα των κατασκευαστικών εργασιών θα πραγματοποιηθεί υπογείως και η αναπόφευκτη όχληση από τις επιφανειακές εργασίες θα είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τη μέθοδο ανοικτού ορύγματος («cut-and-cover»), που εφαρμόστηκε στους περισσότερους σταθμούς του μετρό της Αθήνας.

No comments: