Sunday, May 20, 2007

Champions League 2007

Αρχίζει το ματς...

Δύο από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ευρώπης δίνουν ραντεβού την Τετάρτη 23 Μαΐου στην Αθήνα. Από τη μία πλευρά η Μίλαν, με τα έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών και τις δέκα συμμετοχές σε τελικούς. Από την άλλη η Λίβερπουλ με τα πέντε τρόπαια και τους έξι τελικούς.

του Μάκη Τσιρανίδη

Δίνουν ραντεβού δύο χρόνια έπειτα από το... έπος της Κωνσταντινούπολης, τότε που τα δύο «μεγαθήρια» της γηραιάς ηπείρου συναντήθηκαν στον αξέχαστο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. «Λίβερπουλ γιατί έτσι μας αρέσει», είχε γράψει στο πρωτοσέλιδό της μία ελληνική αθλητική εφημερίδα. Οι «κόκκινοι» το 2005 βρέθηκαν από την «κόλαση στον παράδεισο». Το 0-3 του πρώτου ημιχρόνου έγινε 3-3 και στην παράταση δεν άλλαξε τίποτα. Απλά στη διαδικασία των πέναλτι «ήρωας» ήταν ο Πολωνός τερματοφύλακας της αγγλικής ομάδας, Γέρζι Ντούντεκ. Τι έκανε; Υποδυόμενος το βετεράνο γκολκίπερ της Λίβερπουλ, Μπρους Γκρόμπελαρ, στο τελικό του 1984 απέναντι στη Ρόμα (4-2 στα πέναλτι), κουνούσε συνεχώς τα χέρια του πάνω-κάτω, πήγαινε αριστερά-δεξιά, και μπέρδεψε τους Μιλανέζους, οι οποίοι έχασαν τρία πέναλτι! Η Λίβερπουλ νίκησε με 3-2 στη ρώσικη ρουλέτα και σήκωσε το... τιμημένο! Η Μίλαν αναζητά από τότε την εκδίκησή της. Δεν μπόρεσαν να... χωνέψουν πως έχασαν ένα δικό τους παιχνίδι!

Ωρα για εκδίκηση;

Οι Μιλανέζοι λοιπόν, όπου βρεθούν και όπου σταθούν, το μόνο πράγμα που λένε είναι η λέξη «εκδίκηση». Βλέπετε οι μνήμες από τον τελικό της Κωνσταντινούπολης είναι νωπές, ακόμα και για τον ιδιοκτήτη της Μίλαν και πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι... «Περιμέναμε μια ευκαιρία για ρεβάνς. Θα βγούμε στην επίθεση για να νικήσουμε. Αυτή τη φορά δε θα πάει στα πέναλτι το παιχνίδι», είπε με νόημα πρόσφατα ο Μπερλουσκόνι, ενώ ο Τζενάρο Γκατούζο μάλλον υποτιμά το μεγάλο αντίπαλο... «Το μόνο που ξέρει να κάνει καλά η Λίβερπουλ είναι ν’ αμύνεται. Δέκα ποδοσφαιριστές βρίσκονται πίσω από την μπάλα και παίζουν άμυνα. Μόνο ένας βρίσκεται στην επίθεση. Παίζουν το κλασικό στιλ βρετανικού παιχνιδιού, με τις βαθιές μπαλιές», είπε ο Γκατούζο.

Ο... εφιάλτης όλων των ομάδων!

Ο Στίβεν Τζέραρντ έχει τη ευκαιρία να σηκώσει για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια το υπερπολύτιμο κύπελλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αρχηγός της Λίβερπουλ δηλώνει αισιόδοξος για το μεγάλο τελικό της Αθήνας... «Είμαστε ο εφιάλτης όλων των ομάδων, επειδή δεν ξέρουν πότε θα χτυπήσουμε. Δε φοβόμαστε κανέναν και πάμε στην Αθήνα να το κερδίσουμε. Θα ήταν υπέροχο να το πάρουμε, μετά τις νίκες απέναντι σε Μπαρτσελόνα και Τσέλσι».

tips
Τυχερή φανέλα: Η Μίλαν ως τυπικά γηπεδούχος στο ΟΑΚΑ επέλεξε να φορέσει λευκά και όχι τα παραδοσιακά κόκκινα και μαύρα. Η Λίβερπουλ θα φορά την κατακόκκινη στολή, η οποία είναι τυχερή! Η αγγλική ομάδα έχει κατακτήσει και τα πέντε τρόπαια απέναντι σε ομάδες που φορούσαν λευκά!
Οι ρίζες της Μίλαν είναι... αγγλικές: Ο πρώτος πρόεδρος των υποψήφιων πρωταθλητών Ευρώπης ήταν Αγγλος και όχι Ιταλός! Δεν είναι τυχαίο ότι την ομάδα, ακόμα και οι Ιταλοί την αποκαλούν στα αγγλικά Μίλαν κι όχι Μιλάνο, όπως στη γλώσσα τους!
Η σύγκρουση των... αριθμών: Η Μίλαν εκτός από τα έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών, έχει στο ενεργητικό της 2 Κύπελλα Κυπελλούχων, 4 Σούπερ Καπ Ευρώπης, τρία Διηπειρωτικά, 17 πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα Ιταλίας!
Η Λίβερπουλ έχει στην τροπαιοθήκη της 5 Πρωταθλητριών, 3 ΟΥΕΦΑ, 3 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό, 18 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα και 7 Λιγκ Καπ Αγγλίας!

Υποστηρίζω το Μιλάνο γιατί:
1.Εκεί, θα συναντήσεις μερικούς από τους ωραιότερους άντρες στον πλανήτη και θα σταυροκοπιέσαι αν είδες όνειρο.
2.Θα αγοράσεις τα πιο trendy ιταλικά ρούχα και παπούτσια σε τιμές που δε σε «γδύνουν».
3.Θα φας τη γνήσια ιταλική πίτσα -εμένα δε μ' αρέσει- σε ατμόσφαιρα αυθεντικής ιταλικής πιτσαρίας.
4.Θα πιεις τον καφέ σου στα όρθια, όπως κάθε Ιταλός γιάπης που σέβεται τον εαυτό του και βιάζεται να επιστρέψει στο γραφείο.
5.Θα περπατάς στο δρόμο και θα σου φωνάζουν «Ciao ragazza»! Αλλη αίσθηση.
6.Θα γευματίσεις στο «Nobu», όπου θα πετύχεις, μετά τις 9 το βράδυ, τον Τζόρτζιο Αρμάνι και τα τεκνά του.
7.Θα δεις τον επιβλητικό ναό Duomo και θα ταΐσεις τα περιστέρια που θα κάτσουν στους ώμους σου.
8.Θα εισέλθεις στην οδό Vittorio Emanuelle από τις καμάρες, στο μαγικό κόσμο των επώνυμων μπουτίκ, όπου θα δεις βιτρίνες - «θεατρικά σκηνικά».
9.Θα γευτείς μοναδικές γεύσεις παγωτού σε αυθεντική ιταλική τζελατερία.
10.Θα πάρεις μαθήματα κομψότητας και καλαισθησίας από τους κατοίκους, για να γυρίσεις πίσω και να τα μοστράρεις.
Σόνια Ταλαντινού


Υποστηρίζω το Λίβερπουλ γιατί:

1.Η πόλη έπαιζε πάντα ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.
2.Από εκεί ξεκίνησαν οι Beatles, αφού όλα τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος ήταν local lads («ντόπιοι» στην τοπική διάλεκτο). Ακόμη και σήμερα, μεγάλο κομμάτι του Λίβερπουλ ζει από-για αυτούς.
3.Ετερο μεγάλο συγκρότημα της ροκ μουσικής, με την ίδια καταγωγή, είναι οι Echo and the Bunnymen.
4.… αλλά και οι Frankie Goes To Hollywood με το περίφημο και πολλάκις απαγορευμένο τραγούδι «Relax».
5.Η πόλη συνεχίζει ακάθεκτη να υποστηρίζει τη live μουσική σκηνή.
6.Η βραδινή της ζωή θυμίζει ένα ατέλειωτο φεστιβάλ, πάρτι, μπιενάλε...
7.Οι κάτοικοί της είναι πολύ περήφανοι για την πόλη τους.
8.Η ιστορία του Λίβερπουλ μιλά για το μύθο μιας πόλης που παντρεύτηκε τη θάλασσα.
9.Εχει λιμάνι και η βόλτα εκεί -όπως και σε κάθε λιμάνι- είναι πάντοτε μαγική.
10.Από το λιμάνι του Λίβερπουλ καταγόταν ο «Τιτανικός». Να σημειωθεί ότι δεν ξεκίνησε από εκεί το μοιραίο του ταξίδι!
Δήμητρα Κεχαγιά

No comments: