Sunday, May 27, 2007

Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο

Της Σόνιας Ταλαντινού

Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύ της μόδας όλοι να ισχυρίζονται ότι πιο σημαντική από την εξωτερική ομορφιά είναι η εσωτερική. Καθώς, βέβαια, συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Οσκαρ Ουάιλντ ότι «μόνο οι ρηχοί δε δίνουν σημασία στην εξωτερική εικόνα, καθώς τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου είναι ορατά», θα διαφωνήσω με τη mainstream τάση της εποχής.
Ακούς σε συνεντεύξεις να λένε οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες ότι για την επιλογή συντρόφου τους κοιτάνε μεν το εξωτερικό, αλλά κυρίως την καλή ψυχή. Και πώς θα το μάθεις αυτό στα τρία ραντεβού; Ε; Ή μήπως είσαι μαζόχας και γουστάρεις να ξυπνάς και να αντικρίζεις δίπλα σου τον Κουασιμόδο; Δηλαδή, η Χιονάτη ήταν χαζή που δεν έκατσε μ' έναν από τους επτά ζουμπάδες νάνους -όσο καλοί κι αν ήταν- και πήρε το δίμετρο το παλικάρι και χάθηκαν στο φεγγαρόφωτο ή δεν είχε γούστο; Και στις ταινίες ακόμα -που 'ναι βγαλμένες απ' τη ζωή- το βλέπεις. Η πρωταγωνίστρια δε μένει σχεδόν ποτέ με τον κολλητό της, το χοντρούλη και κακοντυμένο συμπαθητικό τύπο. Συνήθως επιλέγει το θεό, κι ας της έκανε τη ζωή πατίνι, δεν έχει καμία σημασία.
Πάντοτε πίστευα ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. Αν δεν ήταν σημαντική, άλλωστε, δε θα πλήρωναν για να την αποκτήσουν. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν επαγγελματίες όμορφοι -μοντέλα- αποδεικνύει την αξία της.
Κάτσε και σκέψου μόνο ποια ασυνείδητη αντίδραση έχεις όταν βλέπεις ένα όμορφο πρόσωπο και ποια στην αντίθετη περίπτωση. Ολα τα άλλα -του τύπου εξαιρετικό παιδί, καλή ψυχούλα- βαριά τα ακούω, παρηγοριά στον άρρωστο... Και μην τολμήσεις να μου μιλήσεις περί ρατσισμού, γιατί όλοι είμαστε βαθιά ρατσιστές.
Στα περιοδικά και τις διαφημίσεις χρησιμοποιούν μοντέλα ή κοινώς αποδεκτά όμορφα πρόσωπα και όχι τη Μαρία την άσχημη.
Οταν κοιτιόμαστε στον καθρέφτη, δεν ψάχνουμε συνήθως να βρούμε το κέρατο στο κεφάλι, αλλά αν δείχνουμε όμορφοι.
Συνήθως ρωτάμε κάποιον: «Είμαι όμορφη;». Ακόμη και το μικρό κοριτσάκι στη μαμά του κάνει την ίδια ερώτηση.
Τα κοπλιμέντα επινοήθηκαν για τους όμορφους. Οταν οι άντρες βλέπουν στο δρόμο μία κοπέλα και λένε: «Πο πο, ένα μωρό», το λένε συνήθως για μια εντυπωσιακή και καλοντυμένη κι όχι γιατί μόλις αντίκρισαν τη Σαπφώ Νοταρά.
Οταν τρέχουμε στο κομμωτήριο να χτενιστούμε ή στην αισθητικό για κούρες ομορφιάς, έχουμε μοναδικό στόχο να δείχνουμε πιο ωραίες.
Στα επαγγελματικά, μια όμορφη κοπέλα που έχει και τον «τρόπο» της μπορεί να ανεβεί πολύ πιο γρήγορα και να πετύχει το στόχο της.
Ενας άντρας στο ωραίο του, το όμορφο και το κομψό σίγουρα θα τραβήξει περισσότερα βλέμματα και θα γίνει αντικείμενο επιθυμίας ή προσέγγισης.
Κακά τα ψέματα. Ομορφα είναι και τα μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια σε ανοιχτές αποχρώσεις, και οι καλοσχηματισμένες μύτες, και τα ζουμερά χείλη, και τα πλούσια μαλλιά, και το αρμονικό πρόσωπο, και οι καλοσχηματισμένοι κοιλιακοί και τετρακέφαλοι, και τα ίσια μακριά πόδια, και τα καλοσχηματισμένα οπίσθια, και το στητό στήθος.
Η ομορφιά είναι αυτό που θα τραβήξει το βλέμμα σου σε κάποιον τα πρώτα λεπτά πριν τον γνωρίσεις κι όχι το μυαλό ή η ψυχή του. Κι αυτό επειδή μάλλον εκείνη τη στιγμή δεν έχεις διάθεση να τετραγωνίσεις τον κύκλο ούτε να μιλήσεις για το στρουκτουραλισμό στην τέχνη.
Το να είσαι ή να προσπαθείς να γίνεις όμορφος είναι ωραίο: α) γιατί όλοι σε αντιμετωπίζουν με χαμόγελο, β) γιατί η ομορφιά είναι η μόνη αυταπόδεικτη αξία που μοιράζεσαι με όλους.

Υ.Γ. Ακου να δεις τώρα. Μόλις θυμήθηκα αυτό που μου λέει η μαμά: «Μην κοιτάς τα στραβά μου πόδια, κοίτα την ίσια μου την τύχη».

No comments: