Sunday, May 20, 2007

Δρ Ρομπέν των Δασών

Περίεργα Μεταπτυχιακά

Μόλις τελειώσατε τις σπουδές σας και, επιτέλους, κρατάτε το αποδεικτικό σπουδών σας στο χέρι. Κατά ένα περίεργο τρόπο, όμως, δεν σας φαίνεται τόσο… βαρύ όσο θα περιμένατε μετά από τόσα χρόνια στις πανεπιστημιακές αίθουσες; Μην ανησυχείτε, δεν είναι κάτι σοβαρό. Απλά σας έχει προσβάλει και εσάς το μικρόβιο των μεταπτυχιακών σπουδών.

του Σίμου Πιπερίδη

Είναι η δεύτερη και μία από τις έσχατες ευκαιρίες για σπουδές. Γι' αυτό θα πρέπει να επιλέξετε κάτι πραγματικά μοναδικό, ώστε να ξεχωρίσετε αργότερα στην αγορά εργασίας. Ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε κάποια, κυριολεκτικά, μοναδικά μεταπτυχιακά προγράμματα, που θα σας αλλάξουν την επαγγελματική, και όχι μόνο, πορεία.

Μάνα θα πάω στα καράβια
Μπορείτε να το ανακοινώσετε στους δικούς σας σαν αστείο. Μόλις δείτε, όμως, ότι τα πράγματα σοβαρεύουν (λιποθυμίες κ.λπ.) θα πρέπει να τους εξηγήσετε ότι η πολύμηνη απουσία σας από το σπίτι και διαμονή σας σε ένα καράβι θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην απόφασή σας να παρακολουθήσετε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις διεθνείς σχέσεις, στη διεθνή επικοινωνία ή στις διεθνείς επιχειρήσεις.
«Κάθε λιμάνι και καημός», λέει το γνωστό τραγούδι, αλλά για εσάς υπάρχει μόνο το κάθε λιμάνι και…εξεταστική, καθώς σε όποια πόλη δένει το κρουαζιερόπλοιο θα παρακολουθείτε και τα σχετικά μαθήματα. Ξεμπαρκάρετε από Πειραιά στις 5 Σεπτεμβρίου και συνεχίζετε σε Πορτογαλία, Παναμά, Εκουαδόρ, Αϊτή, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Κίνα και…τερματίζετε στο Χονγκ Κονγκ στις 23 Δεκεμβρίου (πώς επιστρέφετε στην Ελλάδα δε γνωρίζουμε). Στο βιογραφικό σας θα έχετε μια πολύ σημαντική εμπειρία σε πολυεθνικό περιβάλλον. Τα δίδακτρα φθάνουν τις 15.000 ευρώ και περιλαμβάνουν και τρία γεύματα την ημέρα. Με όλα τα παραπάνω υπόψη και πτυχίο να μην πάρετε, θα έχετε κάνει μια ωραιότατη πολύμηνη κρουαζιέρα σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Καλό ταξίδι και…προσοχή στις ξέρες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το www. thescholarship. com.

Σκοπεύστε... πτυχίο
Αν πάντα σας γοήτευε η ιστορία του Ρομπέν των Δασών, θα έχετε την ευκαιρία από τον ερχόμενο Οκτώβριο να εντρυφήσετε ακόμη περισσότερο στο θέμα, καθώς το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ξεκινάει ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το θρύλο της Αγγλίας. Οσοι το επιλέξετε, θα έχετε την ευκαιρία να μελετήσετε σε βάθος χειρόγραφα, παραδοσιακά τραγούδια και θεατρικά εκείνης της εποχής, έτσι ώστε να σχηματοποιήσετε πλήρως την ιστορική φιγούρα του Ρομπέν των Δασών. Στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, μάλιστα, θα πρέπει να παραδώσετε μια πτυχιακή εργασία με θέμα κάποια πτυχή από τη ζωή του Ρομπέν των Δασών διεξάγοντας πρωτογενή έρευνα στα ιστορικά αρχεία του πανεπιστημίου. Οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης παραμένουν άγνωστες μέχρι στιγμής, αλλά σίγουρα θα έχετε τον πρώτο λόγο στη συγγραφή του σεναρίου της επόμενης κινηματογραφικής ταινίας με θέμα τον πασίγνωστο ήρωα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεπτούν την ιστοσελίδα www. nottingham.ac. uk/history.

Τις έχω σπουδάσει εγώ τις γυναίκες
Καταρχήν, πρέπει να σας πούμε ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη γυναικεία πνευματικότητα, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών του New College of California των ΗΠΑ, δέχεται αποκλειστικά φοιτητές γένους θηλυκού. Οπως περιγράφουν οι ιθύνοντες του κολεγίου το πρόγραμμα «απευθύνεται στις γυναίκες που βρίσκονται στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής και νιώθουν ότι πρέπει να βρουν το πραγματικό της νόημα και σκοπό». Μέσω των μαθημάτων θα μπορέσετε να αναζητήσετε το ρόλο της γυναίκας στην προϊστορία και ιστορία του ανθρώπινου γένους, τη συμβολή του γυναικείου φύλου στην κοινωνία και τις τέχνες κ.ά. Ο μεταπτυχιακός τίτλος που θα αποκτήσετε, σύμφωνα πάντα με τους ανθρώπους του κολεγίου, σας «προετοιμάζει κατάλληλα, ώστε να μεταμορφώσετε την κοινωνία, αφού πρώτα μεταμορφώσετε τους εαυτούς σας»! Οσες αναζητάτε αυτή τη μεταμόρφωση μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www. newcollege. edu/womenspirituality/.

Πτυχίο με... κλοτσιές και μπουνιές
Οι πολεμικές τέχνες ήταν πάντοτε γοητευτικές στα μάτια πολλών νέων, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρούνταν μια εξωσχολική απασχόληση. Το Πανεπιστήμιο Kyung Hee της βόρειας Κορέας, όμως, σας προσφέρει τη δυνατότητα να τις σπουδάσετε και συγκεκριμένα να αποκτήσετε μια ακαδημαϊκή γνώση πάνω στο τάε κβον ντο. Ο σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να ετοιμάσει μαθητές και επαγγελματίες να μπουν στο χώρο της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης και να την καταστήσουν αργότερα ευρύτερα γνωστή στον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι θα ιδρώσετε κυριολεκτικά για να πάρετε το πτυχίο σας, αλλά μην ψάχνετε το κάδρο που θα το τοποθετήσετε, καθώς στο τέλος των σπουδών αποχωρείτε με μια... μαύρη ζώνη στη μέση! Τέλος, να σημειώσουμε ότι όταν τα άλλα πανεπιστήμια μετράνε παλιούς φοιτητές τους με πολλές δημοσιοποιήσεις και βραβεία Νόμπελ, το Πανεπιστήμιο Kyung Hee μετράει... 77 χρυσά, 16 ασημένια και 15 χάλκινα μετάλλια. Πληροφορίες εγγραφής στο www. khuita. org.

No comments: