Sunday, May 27, 2007

266EDITO

Θέλετε να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει αντικειμενική ομορφιά; Ας πούμε ότι τα καταφέρνουμε.

Η μαγεία όμως δε βρίσκεται εκεί. Στην άλλη βρίσκεται, την υποκειμενική. Oχι, ότι δε μου αρέσει η φυσική ομορφιά. Και πολύ μάλιστα. Και η ομορφιά ως αποτέλεσμα περιποίησης, ντυσίματος και στιλ μου αρέσει. Ιδιαίτερα, όσο περνούν τα χρόνια και αφήνουν τα σημάδια τους σε κάθε σπιθαμή του προσώπου και του σώματος, εκείνοι που φροντίζουν την εμφάνισή τους δείχνουν ότι σέβονται εαυτούς και άλλους.

Αλλά η μαγεία που έχει η ομορφιά η άλλη νομίζω ότι δε συγκρίνεται. Εχει μυστήριο. Σε ιντριγκάρει. Σε αναγκάζει να την ανακαλύψεις. Να προσπαθήσεις γι' αυτό.
Οσο μεγαλώνω (είναι αυτά τα τριάντα και κάτι που με ταλανίζουν...) συνειδητοποιώ όλο και πιο συχνά ότι βρίσκω όμορφους ανθρώπους, τους οποίους σε εκείνη τη σκληρή εποχή της εφηβείας ίσως και να τους αποκαλούσα ακόμη και αποκρουστικούς.

Είναι εξαιρετικό αυτό που συμβαίνει με τους όμορφους (λέμε τώρα) και τους άσχημους (τι άσχημο που ακούγεται) ανθρώπους. Εχετε παρατηρήσει ότι τους πρώτους, όσο τους γνωρίζεις, ψάχνεις συνειδητά ή όχι τρόπους ν' ανακαλύψεις τις ατέλειές τους; Και φυσικά το καταφέρνεις. Μία κάπως στραβή μύτη, όχι και τόσο τέλειες γάμπες, λίγο στομαχάκι παραπάνω… Ενώ για τους δεύτερους, όσο τους κοιτάζεις, όσο μιλάς μαζί τους, όσο σου ανοίγουν την ψυχή τους και βλέπουν τη δική σου, αρχίζεις σιγά σιγά και ξεδιπλώνεις ομορφιές.

Από αυτήν την οπτική οι όμορφοι είναι αδικημένοι! Και βρίσκονται και για κάτι άλλο σε μειονεκτική θέση. Εμαθαν να στηρίζονται σε αυτήν τη φυσική ομορφιά και συχνά αποφεύγουν να χαμογελάσουν, να κλάψουν, να τσαλακωθούν, μην τυχόν και…τους φύγει.
Θυμάμαι πόση εντύπωση μου είχε κάνει, όταν είχα ακούσει για την πιο όμορφη κοπέλα του σχολείου ότι δεν εμφανίστηκε καναδυό μέρες στην τάξη, επειδή είχε βγάλει ένα σπυράκι! Τι δυστυχία.

Πόσοι μπορούν να καταλάβουν το μικρό της «γολγοθά», όταν τα βλέμματα των θαυμαστών της θα έπεφταν πάνω σε εκείνο το ύπουλο σπυράκι;
Θυμάμαι, επίσης, ότι σπάνια, ίσως και ποτέ, δε γελούσε δυνατά. Με την ψυχή της. Μόνο γοητευτικά. Ετσι τονίζονταν τα όμορφα ζυγωματικά της. Διαφορετικά, χαλούσε η εικόνα…

Τώρα που αρχίζω να τα θυμάμαι πιο καθαρά, την θαύμαζαν πολλοί εκείνη την κοπέλα. Δε θυμάμαι, όμως, να την είχε καψουρευτεί (ορολογία σχολείου) κάποιος πολύ.

Οπως προφανώς γνωρίζετε, και οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε μέσα από ένα τεύχος αφιερωμένο στην Υγεία και την Ομορφιά, η ομορφιά μπορεί να είναι σε μεγάλο ποσοστό αποτέλεσμα περιποίησης, επεμβάσεων και τρικ, αλλά είναι και θέμα ενέργειας (αύρας) και καλής διάθεσης. Κοιτάξτε ποιους ερωτευόμαστε. Εκείνους που μας κάνουν κλικ και όχι τα μοντέλα των περιοδικών.

Δήμητρα Κεχαγιά
dkexagia@ekdotiki.gr

No comments: