Sunday, February 4, 2007

Πέτα τη μάσκα

Της Σόνιας Ταλαντινού

Αν και λίγη σχέση έχω με το Μαρξισμό, απόλαυσα και με το παραπάνω το θεατρικό ο «Μαρξ στο Σόχο» με τον Αγγελο Αντωνόπουλο. Αξέχαστο το σημείο όπου ο Μαρξ υποστηρίζει πώς δεν είναι ο ίδιος μαρξιστής, καταγγέλλοντας έτσι τους φανατικούς οπαδούς του, οι οποίοι στο όνομα των -διαστρεβλωμένων από τους ίδιους- θεωριών του, κάνουν εγκλήματα. Στο φινάλε, και πάνω στο ανκόρ του κοινού αναρωτηθήκαμε αν όντως ο πρωταγωνιστής είχε μείνει έκπληκτος από την ανταπόκριση μας ή φορούσε τη μάσκα του έκπληκτου. Πώς μπορείς να ξέρεις, όμως; Επέλεξα να θεωρήσω αληθινή την πρώτη εκδοχή. Ετσι, γιατί με συγκίνησε περισσότερο. Αλλωστε, ο καθένας δε ζει τη δική του πραγματικότητα;
Ανοιξε και το Τριώδιο. Tο κατάλαβα από τoυς πολλούς κώ..ς, που είδα ντυμένους με στρινκ και πούλιες στο δελτίο του Star. Πολλοί θα έχουν την τιμητική τους και φέτος. Κάθε μέρα γιορτή... «Μερικές φορές, οι άνθρωποι κουβαλάνε με τόση τελειότητα τη μάσκα που φοράνε, ώστε καταλήγουν να γίνονται οι άνθρωποι που φαίνονται», δια στόματος Σόμερσετ Μομ. Υποκλίνομαι. Μια χαρά έχουμε βολευτεί όλοι πίσω από προσωπεία, όχι ότι χρειαζόμασταν τις Αποκριές. Η μεταμφίεση, αν δεν τρέχει στο DNA μας, πάω στοίχημα ότι πρέπει είτε να μας τη διδάσκουν με υπνοπαιδεία είτε -αν κυκλοφορεί σε μορφή σπρέι- να μας ψεκάζουν. Μέχρι και η φύση ντύθηκε. Ο χειμώνας άνοιξη, ο παγετός ζέστη, η τρύπα του όζοντος φόρεσε τη μάσκα του εκδικητή και οι αρκούδες από την αϋπνία στο τέλος, θα ντυθούν Βραζιλιάνες και θα τρβήξουν Πάτρα ή Μοσχάτο μεριά.
Οι τράπεζες φορούν τη μάσκα του οικονομικού σωτήρα και σου ρουφάνε το αίμα σαν κουνούπια που τα είχες σε δίαιτα μια διετία.
Οι σταρ του Χόλιγουντ θα φορέσουν σε λίγο τη μάσκα του ευτυχισμένου, του αποτοξινωμένου, του ακτιβιστή, του μελιστάλαχτου συναδέλφου για να διασχίσουν το κόκκινο χαλί.
Τις προάλλες, σε κλαμπ της πόλης, που άνοιξε με πολύ καλούς οιωνούς, αλλά το βλέπω να παίρνει την κάτω βόλτα, που κάτω βόλτα σημαίνει μετατρέπομαι σε φοιτητικό στέκι και με πεσμένο κέφι (σκέφτεστε τίποτα χειρότερο;), οι μάσκες έδιναν κι έπαιρναν. Προφανώς, οι μισοί με το προσωπείο του απόμακρου σνόμπαραν τους άλλους μισούς, με το προσωπείο του κεφιού. Οι 5-6 πιωμένοι που κυκλοφορούσαν στο χώρο δε στρέχουν.
Οι 12θεϊστές, από την άλλη, φόρεσαν τη μάσκα του αρχαίου Ελληνα και δέονται στους Θεούς μας. Το σύνολο; Αγνωστο. Ακόμα μετράνε θεότητες.
Οι Μπέκαμ φόρεσαν τη μάσκα του marketing και ετοιμάζονται για ΤΟ μεγάλο φαγοπότι, αμερικανικών προδιαγραφών.
Οι Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον φόρεσαν τη μάσκα του Δημοκράτη, για να διεκδικήσουν την προεδρία και μετά να τους παίζει μαριονέτα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά δημοκρατικά.
Οι αντιεξουσιαστές φορούν μάσκα για να ρίξουν τη μολότοφ. Προφανώς, ξεχνάνε ότι για να επιβιώσουν υφίστανται την εξουσία των γονιών, του διευθυντή, του καθηγητή ή του φίλου τους.
Η Πάτρα και το Μοσχάτο ετοιμάζονται να βάλουν τις μάσκες του Ρίο.
Οι εκπτώσεις φόρεσαν τη μάσκα της ευκαιρίας.
Τα δελτία ειδήσεων φοράνε τη μάσκα της ενημέρωσης, εμείς φοράμε τη μάσκα του καλού και του κακού, του παιδιού που θέλει να του γίνονται όλα τα χατίρια, του ενοχλημένου, αλλά αδρανή, του ευγενικού που βράζει από μέσα του, του, του....
Κι επειδή η τύχη δεν αλλάζει τους ανθρώπους, απλώς τραβάει τις μάσκες τους, εύχομαι καλημέρα και καλή τύχη!

No comments: